Nikt lepiej od właściciela nie wie jak powinna wyglądać kuchnia i jakie potrzebne są w niej funkcje. Ale zanim zabierzemy się za projektowanie, wybór szafek, sprzętu czy dekoracji warto poznać kilka zasad, które pozwolą nam to zrobić “zgodnie ze sztuką”.
1.Wymiar
Zwymiarowanie pomieszczenia to podstawa. Najlepiej wymiary przenieść na kartkę w kratkę w skali 1 kratka = 10 cm. Trzeba przy tym uwzględnić wszystkie skosy i wypusty w ścianach, a także okna i drzwi. Należy też zaznaczyć gniazdka elektryczne, ujęcie wody i odpływ, a także doprowadzenie gazu, jeśli takie jest. Warto też zaznaczyć komin. Te przyłącza wyznaczą nam rozmieszczenie sprzętu, chyba, że planujemy je przenieść licząc się z kosztem remontu.
2.Zlew i spółka
Umiejscowienie zlewu ma bezpośredni wpływ na komfort pracy w kuchni, dlatego warto go zaplanować w ciągu szafek, tak by nie stykał się bokiem ze ścianą. Umożliwi to swobodny dostęp i nie doprowadzi do zachlapania ściany. Jeśli zlew ma być zlokalizowany pod oknem to należy zwrócić uwagę na ułożenie baterii w taki sposób by nie blokowała otwarcia okna.
3.Płyta grzewcza
Podobnie jak zlew, płyta nie powinna być przystawiona bokiem do ściany ani szafki narożnej. Może to bowiem doprowadzić do zachlapania lub zniszczenia poprzez wysoką temperaturę wytwarzaną podczas gotowania. Jeśli piekarnik nie jest zintegrowany z płytą grzewczą warto go umieścić oddzielnie. Dostęp do obu urządzeń będzie wówczas łatwiejszy. Gdy tylko jest taka możliwość dobrze jest umieścić piekarnik na wysokości blatu – nie trzeba będzie się wówczas schylać by coś do niego włożyć.
4.Blat roboczy
W przypadku blatu podstawowa zasada brzmi – im więcej tym lepiej. Dobrze jest zaplanować przynaj – mniej 40 cm po jednej stronie kuchenki by móc odstawić gorące garnki i patelnie. Warto też wiedzieć że blat ma standardowo głębokość 60 cm a szafki 54 cm. Dzięki temu łatwo ukryć idące z tyłu instalacje.
5.Szafki wiszące
Umiejscowienie szafek wiszących zależy od wzrostu osoby przygotowującej posiłki. Wysokość na jakiej powinny być zawieszone musi być dobrana tak, by szafki nie przysłaniały blatu roboczego. Minimalna odległość między szafkami wiszącymi a blatem to 56 cm.
6.Okap
Żeby w kuchni nie gromadziła się nadmierna wilgoć należy nad kuchenką zamontować okap lub pochłaniacz. Wysokość na jakiej powinno być zamontowane urządzenie zależy od indywidualnych wytycznych producenta.
7.Szuflady
Sięganie po garnki, patelnie i inne przybory niezbędne podczas gotowania będzie prostsze, gdy te zostaną umieszczone w wysuwanych szufladach. Dotyczy to także zapa – sów żywności i przypraw. Sprawdzą się tu zarówno tradycyjne szuflady jak i wysuwane kosze Cargo. Warto je umieścić w pobliżu płyty grzewczej, gdzie najczęściej są potrzebne.
8.Narożnik
Jeśli zabudowa kuchenna kończy się w narożniku to ostatnia szafka nie powinna dolegać bezpośrednio do ściany. Należy w tym miejscu zamontować listwę wykończeniową, która umożliwi pełne otwarcie drzwiczek, wysunięcie szuflad czy koszy.
9.Zmywarka
Zmywarkę najlepiej jest zamontować w pobliżu zlewu i ociekacza. Dzięki temu nie trzeba będzie prowadzić osobnej instalacji a dodatkowo ładowanie i opróżnianie zmywarki nie będzie groziło zachlapaniem podłogi.